LEMMERS SCHOENEN BESTAAT 40 JAAR!

Jan Lemmers en Marc Moolenschot, de eerste en tweede eigenaar van Lemmers Schoenen in de Tielse Waterstraat. Jan was van 1978 tot 2000 het gezicht van de zaak, daarna heeft Marc het overgenomen. De naam is gebleven, de kwaliteit van het aanbod heeft de winkel al die jaren bestaansrecht gegeven. Veertig jaar schoenmode met een knipoog naar de tijd van nu. De heren zijn er stilletjes trots op.

Jan en Anneke Lemmers vertellen over hun beginperiode. Ze waren franchiseondernemer van de Bata en kregen onder andere winkels in Delfzijl en Leiden onder hun beheer. Het was een periode vol veranderingen. Maar toen ze het eerste jaar in Tiel achter de rug hadden, kwam de rust enigszins terug. Hier hadden de geboren Brabanders het naar hun zin. Ze bouwden hun klantenkring gemoedelijk uit en de geboden service werd erg gewaardeerd. Jan: ,,Dat is tot op heden nog niet verandert. Als je een goed passende schoen wilt verkopen zul je even door de knieën moeten om die veter te strikken en te kijken of de maat goed is. Dan komt de klant terug, want dan hebben ze ook plezier van hun schoenen.”

Tot ongeveer 1993 bleef alles zoals het was. Toen verdween de naam Bata en plaatste Jan zijn eigen naam op de gevel. Jan: ,,Het was het een volkszaak, nu heet dat middenklasser, gespecialiseerd in kinderschoenen. Later traden we toe tot de inkoopcombinatie van Garant en vroegen we ons hardop af of we nog zouden gaan verbouwen, of zouden stoppen. In die tijd liepen we Marc tegen het lijf. Na een aantal stevige gesprekken nam hij de winkel van ons over.”

Marc Moolenschot kent de Langstraat in Kaatsheuvel als zijn broekzak. Hij komt uit een echte schoenfamilie, want zijn vader was schoenfabrikant. Ook Marc heeft het eerste jaar Tiel de kat uit de boom gekeken en net als Jan voelde hij zich in Tiel snel thuis. In 2002 realiseerde hij zijn eerste verbouwing en later maakte hij de winkel fors groter. In een periode dat veel collega’s hun deuren moesten sluiten, hield Marc de loop er goed in. Toch noopten de komst van internet en de crisis hem om eens goed nadenken over de toekomst. Hij verzette de bakens, nam afscheid van de kinderschoenen en zette volop in op comfortschoenen. Hij plaatste als premium-dealer een Gabor-shop met zo’n zestig modellen midden in de winkel en zorgde ervoor dat een klant met steunzolen kan kiezen uit meerdere aantrekkelijke, modieuze schoenen. Adviseren, passen en meten, het is een automatisme geworden. Jong en wat ouder weten de winkel met de eigentijdse hippe merken allemaal te vinden.

Marc: ,,Als de schoen maar goed zit en de prijs klopt. Daar is nu nog meer aandacht voor dan voorheen. We horen graag wat de klant wenst en spelen daar graag op in. We bieden diverse merken die ook breedte en halve maten kennen. Niet alleen van Gabor, maar ook bijvoorbeeld als officieel dealer van Xsensible en Hartjes. Daarnaast zijn de mooiste modellen van merken als Helioform, Remonte, Rieker of Ara aanwezig.”